به گزارش خبرگزاری مهر، "جمال شهرابی" مجری طرح با بیان این خبر افزود: فاز اول این پروژه در شهر تهران انجام شد و در فاز بعد در سراسر کشور به اجرا درخواهد آمد.
وی اضافه کرد: هدف پروژه افزایش میزان دسترسی شهروندان تهرانی به وسایل امدادی و کاهش زمان رسیدن امدادگر به امدادخواه و انجام یک برنامه ریزی دقیق برای ارائه بهترین سرویس خدماتی به متقاضیان بوده که خوشبختانه این مدل برای اولین بار در کشور اجرا شد.
شهرابی به قابلیت های مدل ارائه شده اشاره کرد و افزود: از مهمترین قابلیت های این مدل انعطاف پذیری آن است که توانایی استخراج انواع خروجی ها را بر اساس نیازهای متغییر مکانی و زمانی دارا است.
وی اضافه کرد: این مدل توانسته است وضعیت امدادرسانی خودروها را تا 7 برابر بهبود بخشد.
عضو هیات علمی دانشکده مهندسی صنایع گفت: دانش تکنولوژی اطلاعات مکانی در دهه اخیر همراه جزء یکی از 10 اولویت برتر علمی در دنیای مدرن بوده است و با استفاده از این دانش تحولات زیادی در دنیا شکل گرفته است. امروزه تکنولوژی اطلاعات مکانی در مدلسازی بسیاری از پدیده ها و در تمامی حوزه های اجتماعی، صنعتی و ... بکار گرفته می شود و استفاده از این تکنولوژی های نوین نقش مهمی در توسعه صنایع داخلی خواهد داشت.
شهرابی با اشاره به کاربرد پروژه گفت: بر اساس نتایج این پروژه، پایگاه های امدادی شرکت امداد خودرو بر اساس نوع امداد درخواستی، نوع خودرو، منطقه قرار گیری امداد خواه، زمان امدادخواهی و سایر فاکتورهای مرتبط طراحی می شود به صورتی که محل قرارگیری هر پایگاه، سطح تخصص مورد نیاز امدادگران، نحوه شیفت بندی، سطح و میزان امکان و قطعات یدکی موجود در هر پایگاه و ... بر اساس نتایج حاصل از مدل به صورت دینامیک تعیین خواهد شد.
وی افزود: از آنجا که این پروژه در نوع خود برای اولین بار در کشور انجام گرفته است، شرکت امداد خودرو از نتیجه بخش بودن آن بسیار خرسند است چرا که با بهره گیری از آخرین دستاوردهای علمی یکی از معضلات مهم آن مجموعه به صورت کاربردی حل شده است.
نظر شما